A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 243

 Electro Home Bau - Háztartási méretű naperőművek - Megéri napelemet telepíteni?
Környezetbarát, takarékos, modern.
  • img1
  • img2
  • img3

FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE:

Aktuális információkért, érdekességekért iratkozzon fel hírlevelünkre!
Megéri napelemet telepíteni?

Mielőtt belevágnánk egy napelemes rendszer kiépítésébe, mindenképpen át kell gondolnunk, hogy megéri-e számunkra ez a beruházás. Szempontjaink lehetnek sokfélék: beruházás költségei, megtérülés, környezettudatosság, hosszú távon minimális rezsijű otthonok kialakítása, függetlenség szolgáltatóktól és az energiaáraktól stb.

Az alábbiakban segítünk pár megoldást, szempontot felvázolni azoknak akik napelemes beruházáson gondolkodnak.

Először is azt kell megvizsgálnunk, hogy mire használjuk fel a napelemek által megtermelt elektromos áramot. Vegyük alapul az elektromos fűtéshez és a világításhoz, valamint az egyéb elektromos fogyasztók energiaellátásához szükséges napelemes rendszereket. Ezek az először Ausztráliában és az Egyesült Államokban meghonosodott mini erőmű rendszerek az európai háztartásokban is egyre nagyobb számban jelennek meg. Gyorsabb ütemű elterjedésüket egyenlőre a napelem rendszerek árai és az elektromos szolgáltatók felkészületlensége és ellentétes törekvései gátolják. Hosszú távon azonban a technológia fejlődése az árak csökkenését és hatásfokuk növekedését vetíti előre. Az olaj, gáz és elektromos erőművekben előállított energia ára a készletek fogyása, valamint a fosszilis energia árainak folyamatos manipulálhatósága és emelkedése előrevetíti annak szükségességét, hogy a fogyasztók részben, vagy egészében függetlenítsék magukat az energiaellátás terén.

Most, amikor a különböző devizák a tőzsdei manipulációk és az egyes országok gazdasági kilátásainak drámai változása hatására szinte egyik pillanatról a másikra értéktelenednek el az önálló energiaellátás kialakítása tűnik a legmeggondoltabb és leginkább megtérülő befektetésnek.
Természetesen azzal, hogy kialakítjuk a napenergia hasznosításához szükséges rendszerünket, még csak a befektetésünk fő elemét valósítottuk meg. Ahhoz, hogy a megtermelt energiánk ne kerüljön sokba, olyan energiafelhasználási rendszereket is ki kell alakítanunk, amelyek minimális energiafelhasználás mellett is biztosítják otthonuk tökéletes komfortját.

Mit is jelent ez részleteiben?

• A fényforrásokat ki kell cserélnünk nagy fényerejű alacsony fogyasztású LED lámpákra
• Háztartási gépeink beszerzésénél oda kell figyelnünk, hogy azok energiatakarékosak legyenek
• Lakásunkat az energiaveszteségek minimalizálása érdekében célszerű lehetőség szerint a legjobbann hőszigetelnünk 
• Komfortos és energiatakarékos fűtés rendszert kell kialakítanunk. Mivel előállítani csak elektromos áramot tudunk, gázt nem, ez elsősorban elektromos fűtésrendszerek kiépítését indokolja.

Megvalósítva az előzőekben felsorolt energiatakarékossági megoldásokat kiderül, hogy az energiaszükséglet fedezésére szükséges napelemek mennyisége, így bekerülése is jelentősen kisebb, mint azt első lépésben terveztük, vagyis kisebb befektetéssel is elérhetjük energiafüggetlenségünket.
Meg kell jegyeznünk, hogy az elektromos nagyfelületű, alacsony hőmérsékletű fűtésrendszerek beruházási és fenntartási költségei jelentősen alacsonyabbak a gázos - melegvizes rendszereknél, így a rajtuk megspórolt összeg hozzájárulhat a napelemes rendszer beszerzésének büdzséjéhez. Ráadásul az energiatermelő rendszer kiépítése és az elektromos nagyfelületű fűtésrendszer kiépítése nem kell, hogy egy időben történjen. Ha most kiépítjük a padlófűtést, azt akár évek múltán is csatlakoztathatjuk saját „erőművünkhöz”. Még azt is eldönthetjük, hogy az épület egész fűtésrendszerét csatlakoztatjuk a napelemekhez, vagy csak egyes helyiségeket kapcsolunk be a rendszerbe.


A saját beruházásként megvalósuló napelemes energiatermelő, valamint a nagyfelületű elektromos fűtésrendszer együttese olyan rentábilis beruházást igénylő, garantáltan nyereséges befektetés a mai világban, mellyel a pénzügyi világban való jártasság nélkül is sikeresen boldogul mindenki, aki biztos jövőt és komfortos, meleg otthont szeretne biztosítani családja számára. Számtalan prognózis jelzi, hogy hamarosan, ugyanúgy, mint a házak hőszigetelésére vonatkozó szigorú előírások bevezetése, a racionális energiafelhasználás és energia-önellátási szint is előírásra kerül. Így az említett rendszerekkel felszerelt ingatlanok piaci értékesítési lehetőségei messze meghaladják a hagyományos vizes fűtési rendszerekkel ellátott ingatlanokét. Végül is megfogadhatjuk a tanácsot és a fentiek alapján már fűthetünk ingyen napenergiával.