A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 243

 Electro Home Bau - Háztartási méretű naperőművek - Szerelési módok
Környezetbarát, takarékos, modern.
  • img1
  • img2
  • img3

FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE:

Aktuális információkért, érdekességekért iratkozzon fel hírlevelünkre!
Szerelési módok

Földre szerelt rendszer

A földre szerelt rendszerek jellemzően nagyobb méretű naperőművek, melyeknek helyigénye kizárt más telepítési megoldást. Nagy kiterjedésű, szabadon álló (nem árnyékolják magas épületek, fák, egyéb tereptárgyak) terület szükséges a megvalósításhoz. Kényelmesebb szerelési és karbantartást tesz lehetővé, ugyanakkor a talaj minősége befolyásolhatja a kivitelezési feladatokat és költségeket (pl: betonozás).

Tetőre szerelt rendszer

Kisebb, családi ház energiaigényét ellátó rendszerek legelterjedtebb szerelési módja. Az egyébként kihasználatlan tetőfelület hasznosítása az egyik legegyszerűbb módja a napelemes erőmű kiépítésének. Mivel a tető tájolása és dőlésszöge adott, ez nagyban leegyszerűsíti a kivitelezést, ugyanakkor a kötött feltételek miatt kompromisszumos megoldások születhetnek. Nem biztos, hogy optimális lesz például a rendszer tájolása (pl: csak dél-nyugati fekvésű tetőfelület áll rendelkezésre) vagy az ideálistól (35°-45°) alacsonyabb a tető lejtése (a napelemek lejtése növelhető, de az emeli a kivitelezés költségeit is). 

Lapos tetőre szerelt rendszer

A lapos tetőre szerelt napelemek esetében mi állíthatjuk be az optimális dőlésszöget és a tájolását is, amennyiben a rendelkezésre álló felület ezt lehetővé teszi. Az egymás mögötti sorokban elhelyezkedő napelemek - egymás leárnyékolását elkerülendő- közti  távolság miatt kevesebb teljesítmény építhető be, mint azt egy azonos nagyságú ferde tető lehetővé tenne. Egyéb tetőre szerelt rendszerekhez képest bizonyos műszaki szempontok is hangsúlyosabbá válnak, mint például az szélerősség figyelembe vétele. A magasság és a 35°-45° -os dőlésszögűre szerelt napelemek - amelyek így nagy felületet kínálnak a szélnek  -  erősebb rögzítést tehetnek szükségessé, hogy a rendszer hosszú távon ellen tudjon állni az esetleges szélviharoknak.

Tetőbe integrált rendszer

Költségek szempontjából ideális megoldás lehet, ha a tetőre szerelt rendszert egyből integráljuk is a tetőszerkezetbe, és így megspórolhatjuk a tetőfedés költségeit. Fontos tudnunk, hogy a napelemek hatásfoka a hőmérséklet emelkedésével romlik. Amíg a hagyományos módon tetőre szerelt rendszerek természetes hűtése valamilyen szinten megoldott (kb. 15-20 cm távolság van a cserepek és a napelemek között, ahol szabadon járhat a szél, így hűtheti a napelem modulokat), addig az integrált rendszerek hűtése nem megoldott, így kevesebbet termelhet a rendszer. Amennyiben ez a hátrány kiküszöbőlésre kerül, akkor egy esztétikailag, költség és termelékenységi szempontból is ideális megoldás lehet ez a szerelési mód.