A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 243

 Electro Home Bau - Ipari méretű naperőművek - Átvételi rendszer (METÁR)
Környezetbarát, takarékos, modern.
  • img1
  • img2
  • img3

FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE:

Aktuális információkért, érdekességekért iratkozzon fel hírlevelünkre!
Átvételi rendszer (METÁR)

A megújuló és alternatív energiaforrásokból előállított hő- és villamosenergia-átvételi támogatási rendszer (röviden METÁR) egy törvényben előírt szabályozási és támogatási rendszer. Lényege, hogy a megújuló energiák termelését (áramot vagy hőt) egy meghatározott, támogatott és kiszámítható időre garantált módon veszik át. 

A szabályozás célja, hogy a megújuló energiákba érdemes legyen befektetni Magyarországon. Erre szükség is van, mivel erősen le vagyunk maradva az EU más országaihoz képest (még Kelet-Európa tagállamaihoz képest is) a megújuló energiák használatában, és közben az EU-s és Kiotói szabályozás ezek arányának növelését írja elő.

Jelenleg a törvény előkészítési fázisban van. Ezek szerint a különböző technológiák - eltérő megtérülésüknél fogva - különböző időre garantált és különböző összegű egységekben adhatják el a villamos és hőenergiát. Például napelemek esetén várhatóan 15 évig lesz garantált, hogy x Ft-ért veszi át az áramszolgáltató a napelemek által termelt kWh-kat.

A METÁR forrása, pénzügyi alapja a villamos- és hőenergia számlákba kerül beépítésre: egységenként néhány fillért fizetünk, amiből a támogatott rendszerek visszavásárlási árát finanszírozzák. Az EU legtöbb országában, és a világban még számos helyen működik hasonló támogatási rendszer a megújuló energia befektetések ösztönzésére.

A jelenlegi hírek szerint a keretszabályozás 2012-ben várható, de a bevezetés csak 2013-tól tervezhető - a konkrét tarifák megállapítása is ebben a törvényben meghatározásra.